Zimą dobrze się czegoś napić ciepłego lub zjeść ciepłą zupę. Jakie dodatki rozgrzewające stosujecie w kuchni?
26 października 2016 16:50 | ID: 1347926
Ja zawsze stosuję gożdziki. Goździki to silnie rozgrzewająca przyprawa, którą charakteryzują właściwości przeciwbólowe, antyseptyczne i wspomagające trawienie.
26 października 2016 17:24 | ID: 1347950
Herbatkę imbirową
26 października 2016 17:28 | ID: 1347954
Herbatkę imbirową
Też lubię z miodem i cytryną
26 października 2016 17:29 | ID: 1347957
Imbir
– silne działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i anty-pasożytnicze
– rozpuszcza kamienie nerkowe
– oczyszcza wątrobę
– zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru
– dostarcza niezbędnych składników odżywczych, minerałów i witamin
– zapobiega nowotworom i niszczy komórki nowotworowe
– bogaty w cenne składników odżywcze, w tym witaminę C, magnezu i minerały
– ułatwia trawienie
– zapobiega i zwalcza choroby układu krążenia a także poprawia krążenie krwi
– łagodzi bóle miesiączkowe
– leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom
– leczy migreny
– dba o jamę ustną
– poprawia ukrwienie mózgu, przez co zwiększa koncentrację i wydajność umysłu
26 października 2016 17:33 | ID: 1347959
Składniki:
– ¼ łyżeczki mielonego imbiru
– ¼ łyżeczki mielonej kurkumy (warto dodać również szczyptę pieprzu czarnego, ponieważ zwiększa on przyswajanie kurkumy nawet o 2000%)
– mleko kokosowe lub olej kokosowy
– szklanka wody
– miód organiczny (opcjonalnie)
Wykonanie:
Obierz plasterek korzenia imbiru i skrusz go za pomocą narzędzi kuchennych. Zagotuj wodę, po czym dodaj do niej przygotowany imbir i kurkumę, gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 7-10 minut. Następnie dolej troszkę mleka lub oleju kokosowego i odcedź całość. Dodaj także miód, aby nadać słodkiego smaku.
Taką herbatkę popijać trzeba zamiast kawy, na zdrowie wyjdzie
26 października 2016 18:16 | ID: 1347968
Gorący rosół z wiejskie kury najlepiej rozgrzewa i w chorobie doby
26 października 2016 18:18 | ID: 1347970
Ja z tych co lubią jednak pić zime płyny...
26 października 2016 18:41 | ID: 1347974
Herbata z korzeniem imbiru;) U nas ostatnio codzienniew ''na tapecie''.
27 października 2016 08:24 | ID: 1348041
Herbatkę imbirową
Mniam, uwielbiam. Do imbiru jeszcze cytryna i pomarańcza. Wyśmienite!
27 października 2016 08:25 | ID: 1348042
Można dodawać także cynamon. Cynamon hamuje rozwój bakterii i działa odkażająco.
27 października 2016 08:38 | ID: 1348052
Ogólnie gdy chłodniej więcej gorących napoi się pije, herbat wszelkich.. latem nie idzie..
27 października 2016 08:41 | ID: 1348056
No i zupy. Dobrym rozgrzewarzem do zup jest papryczka chilli. Dodałam wczoraj trochę do pomidorowej. Mniam! :)
27 października 2016 10:47 | ID: 1348095
imbir, goździki, cytryna! za chilli nie przepadam, bo nie lubię ostrych dodatków!
27 października 2016 11:43 | ID: 1348113
Sprawdziłam Joasiu kurkumę z przepisu, który podałaś. Super działa. Jest naturalnym, skutecznym antybiotykiem poprawiającym jednocześnie trawienie i stan flory jelitowej.
27 października 2016 12:42 | ID: 1348127
A ja lubie potrawy ostre z pieprzem naturalnym czy chili. Na mnie super działają.
27 października 2016 16:04 | ID: 1348185
Przyprawy rzeczywiście czynią cuda. Ja jestem zwolenniczką goracej herbaty z miodem lub dobrego rosołu.
1 listopada 2016 11:33 | ID: 1348763
Przyprawy rzeczywiście czynią cuda. Ja jestem zwolenniczką goracej herbaty z miodem lub dobrego rosołu.
Oj dzisiaj na tozgrzanie przydłaby się rosołek :)
1 listopada 2016 17:46 | ID: 1348827
Gorąca herbata będzie gorąca niezależnie od dodatków. A niektóre z nich tracą swoje prozdrowotne właściwości w wysokich temperaturach.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.