Dom Pełen RadościKategorie: Zainteresowania, Rodzicielstwo, Kulinaria Liczba wpisów: 88, liczba wizyt: 221731 |
Nadesłane przez: Gosia Jatczak 08-08-2015 21:26
Dzieci zawsze pomagają ale dzisja mieliśmy pracy że ho ho ,
robiliśmy leczo i dzieci kroiły jak ładnie a dużo tego było.
Dam przepis bo jest pyszny może ktoś zrobi na zimę,ja nie dawałam kiełbaski do słoików bo by się zepsóło, dodaję jak do obiadu biorę.
Leczo z cukinią
Składniki:
6 sztuk papryki / czerwona, żółta /,
1 duża cukinia,
1 duża cukinia żółta
4 duże cebule,
6-7 mięsistych dużych pomidorów,
Kiełbasa wiejska lub tzw. polska wędzona surowa,
odrobinę oleju lub jak kto woli smalcu do podsmażania,
sól, pieprz do smaku,
W szerokim garnku roztapiamy odrobinę tłuszczu i na rozgrzany wrzucamy cebulę i podsmażamy do jej zeszklenia i złocistego koloru.
Teraz papryka. Jest najtwardsza z warzyw, więc przysmażamy ją najdłużej.
Następnie cukinia,( kiełbaskę ja osobno podsmażam i potem wrzucam do lecza)
Na samym końcu pomidory, które szybko wytworzą sos.
Gotujemy do chwili aż warzywa będą miękkie, ale nierozgotowane.
( ja jeszcze dodaję 1 koncentrat lub 0,5 zależy od smaku polecam jest przepyszne).
jest przepyszne ja robiłam w dużym garnku....
Na zimę jak znalazł.........