KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 324041 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 19-03-2014 08:01
Dzisiaj nie mam czasu na stanie w kuchni. Jest brzydka pogoda , więc chcę ją wykorzystać na odświeżenie mieszkania. Bo jak już będzie ładnie , a tak zapowiadają, to chcę wyskoczyć na działeczkę.
Więc dzisiaj obiad, który sam się robi. No oczywiście po wstępnej obróbce.
Kurczak pieczony razem z młodymi ziemniaczkami.
Składniki:
Udka, podudzia i skrzydelka
Przyprawy: czosnek granulowany, pieprz ziołowy, oregano, warzywko, olej słonecznikowy
Młode ziemniaki, zioła prowansalskie, sól, olej slonecznikowy.
Sposób przygotowania:
Części kurczaka włożyć do miski i obsypać przyprawami, dodać kilka łyżek oleju i potrząsając miską pokryć je mieszanką. Pozostawić pod przykryciem na kilka godzin.
Młode ziemniaki wyszorować szczoteczką i pokroić na ćwiartki.
Posypać ziołami, solą i polać olejem.
Podobnie jak kurczaka pokryć dokładnie potrząsając miską.
Na dużą blachę wyłożyć kurczaka i wokół położyć ziemniaczki.
Wstawić do piekarnika i pieć w temperaturze 180 około 1 godziny.
W czasie gdy kurczak marynuje się a potem wszystko samo się piecze możemy sprzątać albo czytać albo oglądać TV.
Smacznego!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 17-03-2014 16:23
Miała być zapiekanka z jabłkami i ze śliwkami. Ale śliwek nie było w sklepowej zamrażarce. Były wiśnie. I bardzo dobrze!!! Bo zapiekanka wyszła pyszna!!!
Składniki:
2 torebki ryżu,
3 duże jabłka,
2/3 opakowania mrożonych wiśni lub śliwek,
1/2 l mleka
3 jajka ,
1 kartonik śmietanki 30%
masło do wysmarowania formy
i bułka tarta do jej wysypania
cukier, cynamon, goździki
Sposób przygotowania:
Ryż wkładamy do osolonej wody i gotujemy . Musi być jeszcze lekko twardy.
Odcedzamy ryż z wody i wysypujemy do garnka . Dolewamy mleka tak aby ryż był przykryty na 1cm.
Dodajemy laski wanilii. ( Trzymam w słoiczku takie po oczyszczeniu z ziarenek do różnych ciast).
Zagotowujemy i wyłączamy. Zostawiamy pod przykryciem na 2-3 godziny. Ryż wchłonie cale mleko i stanie się kleisty. Spokojnie wychodzimy na spacer albo na zakupy.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce.
Ryż dzielimy na 2 części .
1 część wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy.
Rozprowadzamy równomiernie. Posypujemy cukrem i cynamonem oraz rozkladamy kilka goździków. Wszystko według własnego smaku.
Wykładamy jabłka a na nie wiśnie lub śliwki.
Posypujemy cukrem i cynamonem.
Wykładamy resztę ryżu .
W garnuszku rozbijamy jajka ze śmietanką , cukrem i cynamonem i równomiernie wylewamy na ryż.
Wkladamy formę bez przykrycia i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez godzinę albo ciut więcej . Tak aby ryż zezłocił się.
Wystawiamy z piekarnika i czekamy az trochę wystygnie. Będzie lepiej kroił się.
Smacznego!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 16-03-2014 17:57
Ale dzisiaj zaszalałam!!!
Na dworze marcowa pogoda: miszmasz zimy z wiosną i nie chcialo mi się dziś wychodzić. No to co miałam robić? Ciasteczka!!!!
Najpierw nastąpił przegląd szafek : co ja mam?
I zaplanowałam herbatniczki z makiem i kokosowe ciastka podwójnie pieczone. A do tego rogaliki z ciasta francuskiego bo kończy się termin wazności.
Ciastka z makiem:
Składniki:
1/2 kg mąki tortowej
1 kostka masła
3 jajka
200g cukru
1/2 szklanki maku
2 łyżki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , cukrem i makiem.
Dodać maslo i rozetrzeć palcami , dodać jajka i zagnieśc w kulę.