KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 322947 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 17-05-2014 22:40
Wiosna obfituje w wiosenne zachcianki kulinarne. Doczekalam się młodego szczawiu. To jest szczaw a nie zmielona papka ze sklepu. A więc dzisiaj zrobię zupę szczawiowa. Lubię w zupie widzieć i czuć listki.
Szczaw polny jest kwaśniejszy od ogrodowego. Tego ostatniego jeszcze nie mam. A lubię go bardziej bo nie jest taki kwaśny.
Ale i na polny znalazłam sposób . Obrywam ogonki i do zupy stosuję same listki.
Składniki:
Miska szczawiu. Kupilam na rynku standartową torebkę foliową. To jest podobna ilość.
Wywar mięsno-warzywny + pokrojona marchewka z wywaru.
3 jajka
1 cebula + łyżka mąki + łyzka masła
100 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Szczaw przebrać i opłukać co najmniej dwa razy.
Oberwać ogonki i pokroić w 1cm paski.
Zrobić zasmażkę z masla, cebuli i mąki. Po jej dodaniu zupa traci dziki surowy smak.
Zasmażkę rozprowadzić podgranym wywarem i wlać ją do niego. Chwilkę pogotować i dodać szczaw z marchewką. Zagotować i jeszcze gotować 3-5 minut.
Jajka rozbić w kubku widelcem i wlać dużym strumieniem do zupy lekko mieszając.
Dodać śmietankę i gotowe.
Ja podaję zupę z oddzielnie ugotowanymi młodymi ziemniakami okraszonymi i posypanymi koperkiem
Nadesłane przez: Dunia dnia 16-05-2014 17:12
W moim domu, a właściwie w domu mojej mamy ta potrawa gościła bardzo często. Pałeczkę ja przejęłam .
Uwielbiamy babkę ziemniaczaną. Nie jest to danie "na szybko". Ale warto poświęcić trochę czasu i przygotować je.
Składniki:
2 kg ziemniaków ( wiosną najbardziej smakuje z młodych ziemniaków)
4 cebule + 1 dodaję w trakcie tarkowania ziemniaków.
4 jajka
3 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania formy i masy ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
0,5 kg pachwiny. Nie może być chuda.
0,2 kg wędzonego boczku lub dobrej kielbaski
sól i pieprz ziołowy
1 łyżka majeranku
1 łyżka masła do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
Pachwinę pokroić w male kawałki. Podobnie boczek lub kiełbasę.
Wyłożyć na patelnię i usmażyć . Dodać pokrojone cebule i czosnek, sól i pieprz. Jeszcze przesmażyć razem z cebulką do lekkiego zrumienienia. Ostudzić.
Ziemniaki obrać, umyć , wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym .
Zetrzeć w maszynce partiami z kawałkami cebuli. Cebula wstrzymuje ciemnienie ziemniaków.
Partiami masę wykładać na sitko i odcedzać. Nie wygniatać.
Zlać sok a odstałą makę ziemniaczaną dodać do masy ziemniaczanej.
Do masy dodać 4 jajka, wysmażone mięsko, pieprz , sól i majeranek.
Gdy widać małe kałuże wody, to dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
Brytfannę wysmarować masłem i posypać obficie bułką tartą.
Wyłożyć masę do brytfanny i po wierzchu posypać grubo bułką tartą. Po upieczeniu będzie chrupiąca skórka.
Podawać z surówkami
lub śmietaną albo mlekiem.
Smacznego!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 04-05-2014 10:45
Czy lubicie obrzydliwie tłustą, kleistą i pyszną golonkę? Może istnieje ktoś kto tego nie lubi?
A więc dla pozostałych podaję przepis na dzisiejszą golonkę. Nawet pisać nie mogę, bo czuję jej zapach i smak.
Składniki:
3 golonki nie zawielkie
1 puszka mocnego piwa
I marynata:
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki przyprawy do zup maggi w płynie
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 duża łyżka miodu
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżeczka naturalnego zmielonego pieprzu
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru ( jeszcze lepszy jest świeży starkowany)
2 łyżki warzywka
Sposób przygotowania:
Golonkę wymoczyć ,oczyścić i osuszyć w ręczniku papierowym
Składniki marynaty wymieszać
Golonkę dokładnie polać marynatą , przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Golonkę przełożyć do brytfanny , naczynie w którym marynowała się golonka opłukać niewielką ilością wody i wlać do brytfanny.
Wstawić do piekarnika i dusić pod przykryciem co najmniej 3 godziny. Często przewracać aby upiekła się równomiernie.
Gdy golonka będzie już miękka dolewamy piwo i zdejmujemy pokrywę. Wstawiamy do piekarnika i dusimy do zupełnej miękkości i zbrązowienia. kilka razy obracamy aby golonka nabrala piwnego smaku. Około 45 minut.
Podajemy tradycyjnie z pieczywem , chrzanem lub musztardą.
Smacznego!!!