Dukanożercy!Kategorie: Kulinaria, Odchudzanie Liczba wpisów: 7, liczba wizyt: 31808 |
Nadesłane przez: joasjoas 04-02-2011 20:19
dzisiaj coś na etap białko + warzywa
P+W - Dukanowski bigos
SKŁADNIKI
kapusta kiszona - ok. 0,5 kg
główka kapusty
pierś z kurczaka duża
puszka pomidorów bez skórki
przyprawy: pieprz ziołowy i czarny, ziele angielskie, liść laurowy, papryka chilli, sól
WYKONANIE: kapustę szatkujemy przesypując warstwy solą, należy trochę odczekać aż opadnie, podlać wodą i zaczynamy gotowanie na średnim ogniu (dodając przyprawy); w międzyczasie rozdrabniamy kapustę kiszoną i gdy lekko podgotujemy słodką kapustę, dodajemy kiszoną i razem dusimy podlane wodą. Następnie kroimy w kostkę pierś z kurczaka, doprawiamy i obsmażamy na patelni teflonowej bez tłuszczu...mięso nie musi być mocno wysmażone, bo dojdzie w kapuście
Dopiero jak kapusta zmięknie i się podgotuje dodajemy do niej pokrojone pomidory i mięsko.
Dusimy jeszcze trochę razem a potem...gotowe :-)
I jak to zazwyczaj z takim jedzonkiem bywa - najsmaczniejsze na drugi dzień :-)
Kapustkę zajadam ja i mój nieodchudzający się facet - i mu smakuje :-D