40 dkg ziemniaków
1 cebula
3 jajka
25 dkg mąki
250 ml. maślanki
250 ml. śmietany
sól, pieprz,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Olej do smarowania gofrownicy
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać I zemleć.( ja zawsze daję zwykłe z obiadu mięte ziemniaki ) Cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wlać śmietanę, maślankę I żółtka, wymieszać. Dodać masę ziemniaczaną I cebulę, doprawić solą I pieprzem, dodać mąkę I proszek do pieczenia, zmiksować I na koniec dodać pianę z białek. Piec w gofrownicy 4-8 min.
Podawać z twarożkiem ze szczypiorkiem na pikantno przyprawionym.
Autor: Renata Pyzik
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij SMS o treści: WM KOLACJA 14 (po wyrazie WM i po wyrazie KOLACJA znak oddzielający: spacja) na numer: 7268. Cena: 2,44 zł brutto. Każdy SMS daje Ci szansę na wygranie zestawu przypraw Prymat! Na oddanie głosu masz czas tylko do 7 grudnia 2010.
SZCZEGÓŁY KONKURSU MOJA ULUBIONA KOLACJA
Zamknij