Składniki na ciasto:
*2 szklanki mąki
*szczypta soli
*około 0,5 szklanki wody
*1 jajko
Składniki na farsz :
*1 cebula
*1/2 kg kapusty kiszonej
*3 garstki grzybów suszonych
*sól,pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto:
Wysypać mąkę na stolnicę. Wbić jajko, dolać wody i szczyptę soli. Całość zagnieść tak aby po przekrojeniu w cieście pojawiły się bąbelki. Podsypywać mąką, żeby ciasto nie przywierało do stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać prostokąty. Nakładać farsz i ugniatać brzegi widelcem. Wrzucać pierogi do osolonej gotującej się wody. Czekać aż wypłyną na wierzch. Podawać zrumienione na patelni na złoty kolor.
Farsz:
Grzyby namoczyć na noc a następnie ugotować. Kapustę włożyć do gara i ugotować do miękkości na wodzie z grzybów. Cebulkę pokroić drobno, zeszklić na patelni. Ugotowane grzyby i kapustę drobno posiekać. Nie mielić przez maszynkę! Połączyć wszystkie składniki, przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Sos z suszonych grzybów:
50 gram suszonych grzybów
2 łyżki stołowe mąki
40 gram masła
1 cebula
sól do smaku według uznania
Wykonanie:
Grzyby opłukać i namoczyć w wodzie. Po upływie kilku godzin ugotować je w tej samej wodzie i odcedzić. Wywar zachować. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle, aż będzie szklista, oprószyć mąką i smażyć jeszcze przez minutę. Wlać wywar z grzybów i gotować 1O minut. Po 5 minutach dodać drobno posiekane lub przepuszczone przez maszynkę grzyby, posolić sos i gotować dalsze 5 minut.
Autor: Magdalena Siwek
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij SMS o treści WMPG.3 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto. Każdy SMS daje Ci szansę na wygranie zestawu przypraw Kucharek! Masz czas tylko do 6 października 2010.
Zamknij