KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 322950 |
Nadesłane przez: Dunia 04-09-2014 14:02
Znów dostałam od sąsiada duuużą cukinię. Tym sposobem zachęcił mnie do wysiania jej w przyszłym roku.
A tymczasem przerabiam to co dostanę w prezencie.
Dzisiaj zainspirowana innym przepisem zrobiłam sos z cukinii jako zastępstwo dla ketchupu.
Składniki:
Duża cukinia
cebula.
przecier pomidorowy karton 400ml.
1/2 szklanki octu jabłkowego 6%
3/4 szklanki miodu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
3 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
garść soli.
Sposób przygotowania:
Cukinię obrać , wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki
i zetrzeć na tarce "jarzynówce"
Cebulę drobno pokroić i w ilości 1/3 objętości cukinii dodać do niej. Wymieszać z solą i pozostawić w garnku przez co najmniej 6 godzin. Moja stała przez noc. Nie odciskać soku.