KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 322047 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 15-11-2013 02:21
...to robię mu rybkę na ciepło w pomidorach.
Tak jak w poprzednim przepisie rybką będą filety z czarniaka .
Składniki:
2 opakowania czarniaka
2 cebule
2 marchewki
1/2 małego selera
1/4 kostki masła
1 szklanka przecieru pomidorowego z kartonu ( zakupionego w Lidlu. Wypróbowałam już kilkanaście razy . Jest ekstra)
Mąka, sól, pieprz
Olej z pestek winogron. ( też z Lidla)
Sposób przyrządzenia:
Filety rozmrozić, przepłukać pod bieżacą zimną wodą. osuszyć w papierowym ręczniku.
Podzielić na mniejsze porcje. Posolić i posypać pieprzem.
Każdy kawałek obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju.
Przełożyć do miseczki.
Marchew i seler zetrzeć na "jarzynówce"
Cebule pokroić w półplasterki.
Warzywa podsmażyć na maśle.
Dodać przecier pomidorowy, można dodać jeszcze soli i pieprzu.
Usmażoną rybę przełożyć do warzyw, chwilę poddusić .
Podawać na ciepło z ziemniakami z wody.
Smacznego!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 14-11-2013 17:20
Wcale nie mam na myśli ograniczanie składników w potrawach.
Lubię wykorzystywać wszystko co mam w lodówce i w garnku.
I tak jest z mięskiem rosołowym.
Oprócz tego, że wykorzystuję je do pierogów i krokietów, to piekę z niego pasztet.
Mięso drobiowe. Ja wykorzystuję mięsko oddzielone po ugotowaniu rosołu. Zamrażam i z 3 porcji można już podchodzić do pasztetu.
Marchewka, seler, por, pietruszka biała z rosołu. Z jednego gotowania.
30 dag wątróbki drobiowej.
30 dag prawdziwie wędzonego boczku . Powinien być tłusty.
2 jajka
Bułka tarta 1 szklanka.
Wywar z gotowania wątróbki i boczku.
Sól i pieprz ziołowy.
Boczek i wątróbkę gotujemy w małej ilości wody. Wątróbkę krótko, boczek dłużej.
Wszystkie składniki mielimy dwa razy .
Do mięsa wbijamy jajka, dosypujemy bułkę tartą i dolewamy wywaru z gotowania wątróbki i boczku.
Dodajemy sól i pieprz.
Do świątecznych pasztetów dodaję pistacje lub żurawinę.
Wyrabiamy aby masa miała jednolitą konsystencję. Nie może być ścisła, bo pasztet będzie twardy.
Wykładamy do wysmarowanych tłuszczem ( ja zawsze smaruję masłem) i posypanej bułką tartą formy.
Pieczemy w 180 stopniach do momentu gdy zbrązowieje wierzch.
Smacznego!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 11-11-2013 16:26
Ostatnio chodziły za mną sajgonki. Ale nie takie gotowce. Takie ...moje własnoręcznie zrobione.
I właśnie dzisiaj zrobiłam. Nie czekałam na odpowiednią porę aby je zjeść. Zjadłam w czasie między rosołem a drugim daniem. Fakt, przerwa między nimi była dwugodzinna.
A teraz podzielę się z Wami przepisem na moje ulubione danie. Nie jest ono szybkim daniem ( no, może w zjadaniu).
A więc składniki:
1. Opakowanie tygrysich krewetek ( z Biedronki są tanie i najlepsze)
2. 1/2 opakowania paluszków krabowych.
3. 1 średnia marchew.
4. 1/2 kalarepki
5. Mały kawalek selera.
6. dwie młode cebulki + kilka gałązek szczypiorku.
7. 1 duży ząbek czosnku.
8. Kawałek świeżego ogórka obranego ze skórki.
9. Papier ryżowy.
Przyprawy: sól. bialy zmielony pieprz, zmielony imbir, curry, czosnek granulowany.
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy krewetki: czyli do rondelka wykładamy rozmrożone krewetki i 3 razy zalewamy
wrzącą wodą. We wrzątku trzymamy 2-3 minuty, przelewamy zimną wodą i powtarzamy czynność.
Otrzymujemy w ten sposób różowe jędrne krewetki.
2. Krewetki oczyszczamy z ogonków.
3. Dodajemy paluszki krabowe.
4. Na oleju z pestek winogron z łyżeczką masła przesmażamy cebulkę z czosnkiem .
5. Dodajemy drobno pokrojoną marchew, seler i kalarepką.
6. Całość krótko smażymy dodając wszystkie przyprawy w/g własnego smaku.
7. Dodajemy krewetki i szczypiorek i ogórek.
8. Mieszmamy na patelni i bardzo króciutko smażymy. Studzimy.
9. Na dużej desce rozkładamy kolejno arkusiki papieru ryżowego i moczymy pedzlem zanurzonym
w ciepłej wodzie. Nawilżamy z obu stron. Nie martwimy się gdy nam papier połamie się.
Zmoczony sam się sklei.
10. Nakładamy małą łyżeczką farsz.
11. A nastepnie zwijamy ściśle jak krokieciki.
12. Przygotowane sajgonki układamy zakończeniem do dołu. Niech się ułożą przez kilka minut.
13. Sajgonki smażymy krótko na oleju z pestek winogron tak aby zezłociły się.
14. Usmażone wykładamy na talerze z sałatą.
15. Zjadamy owijając sajgonkę listkiem salaty z listkami świeżej miety pieprzowej i maczając w
słodko kwaśnym sosie. Sos sojowy + sok z pomarańczy + sok z puszki ananasa.
Smacznego!!!!