KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 322043 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 06-09-2017 17:08
Sos warzywny słodko-kwaśny robię co roku. A w tym roku wzbogaciłam go o jeden składnik. O pędy bambusa. No i jest w tym roku bardziej gęsty.
Składniki:
2 duże cukinie . Muszą być dojrzałe, bo wówczas sos nie jest wodnisty.
2 papryki czerwone
2 papryczki chili
3-4 cebule
1/2 główki czosnku
1 kawałek 3-4 cm imbiru
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów krojonych
1 puszka pędów bambusa
fasolka szparagowa świeża lub 1 puszka
groszek świeży lub 1 puszka
2 słoiczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
3 łyżki maki ziemniaczanej
2-3 łyżki drobnej soli morskiej
ziele angielskie, pieprz ziarnisty liść laurowy w ilościach dowolnych . Ale zamknięte w koszyczku do parzenia herbaty aby nie trzeba było wybierać z sosu.
Sposób przygotowania:
Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Dodać przyprawy.
Cebulę, czosnek , imbir i paprykę pokroić. Papryczkę chili drobno.
Dodać do cukinii i dusić dalej pod przykryciem.
Gdy cebula rozgotuje się lekko , dodać koncentrat .
Dodać pozostałe warzywa.
Uwaga! Nie wylewać soku z puszek. Sok dodać do cukinii.
W soku ananasowym rozpuścić mąkę ziemniaczaną i dodać do sosu ciągle mieszając od dna.
Podawać z ryżem lub makaronem.
Sos przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut .
Wyszło 12 słoików półlitrowych.
Smacznego!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 02-09-2017 20:10
Przez ostatnie dwa lata robiłam sos z cukinii. I w tym roku też zrobiłam . Ale zmodyfikowałam go troszeczkę.
Dodałam do cukinii pieczona paprykę, pieczony czosnek i pieczoną cebulę.
I wyszło coś pysznego.
Składniki:
3 duże cukinie
4 duże czerwone papryki
1 duży ząbek czosnku
6 cebul
garść siekanych ziół "zza okna" : bazylia, oregano, szałwia, tymianek, lubczyk.
5 słoiczków 200 ml koncentratu pomidorowego Pudliszki
1 łyżka soli morskiej
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka chili
pieprz ziarnisty, liść laurowy , ziele angielskie zamknięte w koszyczku do parzenia herbaty.
Sposób przygotowania:
Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić na kawałki.
Paprykę oczyścić, przekroić na pół.
Czosnek i cebulę obrać.
Paprykę, czosnek i cebulę piec w piekarniku w 150 stopniach przez 1 godzinę. Wcześniej wyjąc zarumieniony czosnek.
Zdjąć z papryki skórkę i wyłożyć do miseczki. Zlać też do miseczki sok powstały z pieczenia warzyw.
Cukinię włożyć do garnka, dodać cebulę, czosnek , zioła sól i przyprawy w koszyczku.
Dusić pod przykryciem około 2 godzin do miękkości cukinii.
W połowie duszenia dodać paprykę.
Zmiksować i dodać koncentrat miksując.
Przełożyć do małych słoiczków i pasteryzować 10 minut.
Smacznego!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 07-06-2017 12:35
Uwielbiam tę porę roku. Na rynku można już kupić młode warzywa i młode krajowe ziemniaczki.
I już można rozwinąć kulinarną fantazję.
Dzisiaj proponuję Wam:
Ragout z żołądków indyczych z młodymi warzywami .
Składniki:
1/2 żołądków indyczych
Młode warzywa : marchewka, pietruszka , seler, po, seler naciowy, szalotki, czosnek i papryka.
Olej rzepakowy z bazylią, czosnkiem i pomidorami
Olej rzepakowy z chili 1/2 łyżeczki
Świeże zioła zza okna ( bazylia, szałwia, majeranek, tymianek, rozmaryn) po 1-2 listków.
Sposób przygotowania:
Żołądki opłukać i pokroić na kawałki. Następnie na rozgrzanym olejach rzepakowych. Smażyć do wyparowania .
A następnie wyłożyć na miseczkę .
Warzywa pokroić i dodać do oleju pozostałego ze smażenia żołądków. ( można dodać jeszcze troszkę oleju).
Podsmażyć , dodać 1 szklankę wody lub rosołu. Dusić pod przykryciem dolewając co jakiś czas wody.
Danie jest gotowe gdy żołądki są miękkie.
Ja dzisiaj podałam z malutkimi ziemniaczkami posypanymi świeżym ogrodowym koprem.