KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 322128 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 09-09-2014 18:41
Każdy człowiek ma swoje wymyślne ulubione danie lub dodatek dodania.
Moja córka od dłuższego czasu uwielbia bułeczkę z masłem orzechowym i musem jabłkowym.
Więc zrobiłam jej taki mus w dwóch wersjach.
I wersja z cynamonem.
II wersja bez cynamonu.
Składniki:
2 kg jabłek antonówek
3 galaretki pomarańczowe
2 łyżki cynamonu
3/4 kg cukru
1/2 l wody
2 kg jabłek antonówek
3 galaretki cytrynowe
3 łyżki soku z cytryny
3/4 kg cukru
1/2 l wody
Sposób sporządzenia:
Jabłka umyć, przekroić na 4 części i usunąć ogonek i to coś na drugim biegunie jabłka.
Jabłka pokroić na mniejsze kawałki.
Dolać wodę , wsypać cukier i cynamon lub wlać sok z cytryny
Wymieszać i zagotować . Zmniejszyć ogień i gotować na mniejszym ogniu do rozpadnięcia się jabłek.
Nadesłane przez: Dunia dnia 04-09-2014 14:02
Znów dostałam od sąsiada duuużą cukinię. Tym sposobem zachęcił mnie do wysiania jej w przyszłym roku.
A tymczasem przerabiam to co dostanę w prezencie.
Dzisiaj zainspirowana innym przepisem zrobiłam sos z cukinii jako zastępstwo dla ketchupu.
Składniki:
Duża cukinia
cebula.
przecier pomidorowy karton 400ml.
1/2 szklanki octu jabłkowego 6%
3/4 szklanki miodu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
3 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
garść soli.
Sposób przygotowania:
Cukinię obrać , wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki
i zetrzeć na tarce "jarzynówce"
Cebulę drobno pokroić i w ilości 1/3 objętości cukinii dodać do niej. Wymieszać z solą i pozostawić w garnku przez co najmniej 6 godzin. Moja stała przez noc. Nie odciskać soku.
Nadesłane przez: Dunia dnia 13-08-2014 22:23
Obrodziły mi posadzone wiosną pomidorki koktajlowe. Ale są takie delikatne, że przy każdym mocniejszym poruszeniu gałązką , opadają takie zielone maleństwa.
Nie lubię gdy coś mi się marnuje i przypomniałam sobie, że moja teściowa do sałatki warzywnej na zimę dodawała zielone pomidory. A więc czemu nie małe zielone koktajlowe pomidorki?
Jak pomyślałam, tak uczyniłam.
Składniki:
Zielone pomidorki koktajlowe
Cebula
Papryka czerwona i żółta
Marchew
Ogórki
Kapusta
2 ząbki czosnku
Piórka koperku
Olej
Porcji nie podaję. Ważne aby było proporcjonalnie wszystkich składników tyle samo.
Przygotowanie:
Pomidorki pokroić w plasterki, cebulę w półtalarki, Paprykę oczyszczoną pokroić w paseczki, marchew zetrzeć na "jarzynówce", ogórki pokroić w plasterki, kapustę poszatkować, czosnek pokroić w plasterki.
Wszystkie warzywa wymieszać i posolić. Przetrzymać co najmniej przez noc.
Wyłożyć na durszlak i odcedzić sok.
Do garnka wyłożyć odsączone warzywa i zalać zalewą z wody, octu, miodu i soli + przyprawy ( ziele angielskie, pieprz, liść laurowy). Warzywa mogą być tylko przykryte.
Gotować 5 minut od momentu zagotowania.
Warzywa odcedzić na sicie.
Do wyparzonych słoiczków nakładać sałatkę ugniatając łyżką.
Wlać do słoiczków troszkę zalewy i widelcem rozprowadzić do dna.
Na wierzch położyć kilka piórek zielonego kopru a na koniec łyżkę oleju.
Osuszyć ręcznikiem papierowym brzegi słoiczków i zamknąć.
Pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania.
Słoiczki wybrać z garnka i przewrócić do góry dnem aby zamknęły się szczelnie.
Gdy lekko wystygną odwrócić słoiczki .
I jeszcze jedna uwaga!!! Nie wylewajcie soku po ugotowaniu warzyw w zalewie. Zlejcie do słoika. Będzie idealny do zakwaszenia zupy buraczkowej lub kapuśniaku ze słodkiej kapusty.