KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 323168 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 31-03-2015 16:01
Oj, dawno i mnie nie było i zapiekanki też dawno nie było. Aż mąż się za nią stęsknił.
Dzisiaj zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą , bakłażanem, cukinia i papryka.
Składniki:
W tym czasie podsmażyć na 1 łyżce masła pokrojona w plastry kiełbasę.
Wyjąć kiełbasę a na tłuszczu podsmażać kolejno pokrojone w plastry bakłażany, cukinię a na koniec pokrojoną w paski paprykę. W razie potrzeby dodawać niewielkie ilości tłuszczu. Wszystko smażyć oddzielnie i wykładać do miski.
Na tę samą patelnię wyłożyć łyżkę masła i podsmażyć cebulę z czosnkiem.
Dodać kiełbasę , wymieszać i wyłączyć.
Na wysmarowaną masłem blaszkę i wysypaną tartą bułką wyłożyć pokrojone w talarki ziemniaki.
Nadesłane przez: Dunia dnia 18-02-2015 15:42
Popielec jest dniem postu. Przygotowałam dzisiaj zapiekankę rybną. Nie jest to szybka potrawa. Ale można przygotować półprodukty dzień wcześniej.
Składniki:
10-12 średnich ziemniaków.
1/2 paczki mrożonej włoszczyzny
1 opakowanie mrożonych kostek z morszczuka - 4 sztuki
1 duża cebula
3 jajka
1/4 szklanki śmietanki 30%
3 łyżki tartego żółtego sera.
troszkę mąki do obsypania filetów
olej do smażenia filetów
1 łyżka masła
przyprawa ziołowa ( zioła prowansalskie lub oddzielnie tymianek, bazylia, oregano)
sól i świeżo zmielony pieprz
Nadesłane przez: Dunia dnia 16-02-2015 14:09
Na kolację walentynkową podałam też surówkę z naszych rodzimych afrodyzjaków. Czyli selera korzennego, naciowego i z dodatkiem lubczyku. Chyba wystarczy na podniesienie uczuć?
Składniki:
1/2 selera korzeniowego
2 gałązki selera naciowego.
1/2 pomarańczy
1 łyżka suszonego lubczyku
3 łyżki migdałów ( mogą być włoskie orzechy)
2 łyżki majonezu. Nie dawajcie jogurtu, bo kłóci się z cytrusami.
Sól, pieprz świeżo zmielony w dowolnych ilościach.