Mój blog o zdrowiuKategorie: Eko i zdrowie, Rozwój, Dom i ogród Liczba wpisów: 1, liczba wizyt: 15032 |
Nadesłane przez: magdamagdalena dnia 01-11-2017 23:28
Miód Manuka jest specjalnym rodzajem miodu produkowanym tylko w Nowej Zelandii. To jest stworzone przez pszczoły, które zapylają na krzaki manuka, a następnie wydzielają nektar z kwiatów, aby utworzyć miód. Ten miód jest bardziej kosztowny niż zwykła marka z supermarketu, ale jest używany w taki sam sposób jak słodzić potrawy lub napoje. Można je również pobrać z łyżki jako dodatku.
Jakie są korzyści płynące z miód Manuka?
Podczas gdy miód był używany jako lek w ciągu wieków, jego specjalne korzyści lecznicze nie były udowodnione aż do XIX wieku. Stosuje się doustnie oraz w pastylkach do uzdrawiania, a praktyki te są kontynuowane w XX wieku. Miód został zbadany przez naukowców i odkryto, że miód zawiera antybiotyki.
Podczas gdy miód może chronić przed uszkodzeniem od szkodliwych bakterii na skórze, może również sprzyjać wytwarzaniu zdrowszych komórek skóry, szczególnie tych, które zostały uszkodzone przez infekcję. Miód ma również działanie przeciwzapalne, które pomaga zmniejszyć stan zapalny, zaczerwienienie i ból.
Czym jest Unikalna czynność Manuka-UMF?
UMF służy do pomiaru siły miodu manuka. Jest to związane z ilością lub stężeniem MG i innych związków zawartych w miodzie.
Aby miód manuka był wystarczająco silny, aby mógł być użyty jako lek, powinien mieć co najmniej 5-krotny współczynnik UMF, przy czym 10 jest dobre. Może też być wyższy, ale 10 lub więcej jest sprzedawany jako UMF Manaka Honey lub Active Manuka Honey.