Przysmaki szwedzkiej kuchniKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 12, liczba wizyt: 32734 |
Nadesłane przez: ULA 14-04-2011 09:59
Składniki na 4 porcje:
400 g mielonej wołowiny
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka masła
łyżka oleju rzepakowego
pomidory z puszki (około 400 g)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 kostki rosołowe
szczypta pieprzu
500 g twarogu
szklanka czarnych oliwek (bez pestek)
6 płatów makaronu razowego lasagne
200 g tartego sera
Rozgrzej piekarnik do 225 stopni. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Wołowinę i cebulę z czosnkiem usmaż na maśle i oleju. Wymieszaj pomidory i koncentrat pomidorowy, posyp je pieprzem i zagotuj razem z kostkami rosołowymi. Wymieszaj to z twarogiem i oliwkami. Przekładaj mięso z sosem i płatami makaronu lasagne w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym. Posyp tartym serem. Piecz w piekarniku około 30 minut. Podawaj z surówką.