Potrzebny będzie tygielek
kawa ziarnista
młynek
kardamon
kakao czarne gorzkie
cukier trzcinowy
dobra woda
Mielimy w młynku na grubszy proszek kawę. Wsypujemy 2 - 3 łyżeczki do tygielka. Następnie dodajemy 1 - 2 łyżeczki cukru trzcinowego.
(Proporcje w zależności jaką lubimy intensywność kawy/cukru). Na czubek łyżeczki nabieramy kardamonu i kakao i wsypujemy do tygielka. Zalewamy zimną wodą w ilości 1 pełnej filiżanki. Tygielek z zawartością stawiamy na palnik i podgrzewamy. Czekamy do uzyskania zimnego wrzątku (woda zaczyna się gotować). w tym momencie odstawiamy tygielek od źródła ciepła , delikatnie nim zakręcamy kilka razy by wymieszać napar by znów powrócić do podgrzewania. Taką procedurę powtarzamy od 3 do 5 razy. Na sam koniec dajemy 1 kropelkę zimnej wody tak by fusy opadły na dno.
Delikatnie nalewamy napar do filiżanki.
Zamknij