KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 323864 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 08-02-2014 18:24
Dzisiaj nic o pieczeniu i gotowaniu.
Dzisiaj zbierałam siły po chorobie. Poszliśmy z mężem na spacer wokół jeziora Długiego.
A do torby zabrałam dwa opakowania swojej ulubionej Wody Redox.
Bardzo lubię pić tę wodę. Dodaję do niej sok z cytryny i zapijam się na całego.
Zauważyłam coś co podnosi mnie na duchu. Wyszczuplały mi kostki u nóg. Zmalały obrzęki.
Więc dalej poddaję się cudownej kuracji przy pomocy Wody Redox.
Nadesłane przez: Dunia dnia 07-02-2014 15:29
Skusiłam męża na te klopsiki i bardzo mu smakowały.
Składniki:
2 opakowania kostek morszczuka.
1 jajko
1 cytryna
koperek
zielona pietruszka
bułka tarta
3 łyżki mąki
olej + łyżka masła do smażenia
sól i pieprz ziołowy
50ml śmietanki 30%
szczypta gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
Kostki rybne rozmrozić i dobrze osuszyć na ręczniku papierowym kilkakrotnie go zmieniając.
Rybę zemleć w maszynce.
Dodać jako, posiekany koperek i posiekaną pietruszkę . Po 1 łyżce.
Dodać 1/2 starkowanej skórki cytrynowąej z 1 cytryny. Ważne! Kup dobrą aromatyczną cytrynę, wymocz w ciepłej wodzie i wyszoruj.
Dodać łyżeczkę pieprzu i soli.
Dodać bułkę tartą .
Wyrobic dokładnie masę i pozostawić na parę minut aby nabrała odpowiedniej konsystencji.
Z masy wyrabiać kulki i obtaczyć je w mące.
Na patelni rozgrzac olej i usmażyć na rumiano kulki przewracając je z każdej strony .
Usmażone klopsiki wyłóżyć na miskę a na patelnię wyłóżyć masło i wsypać pozostałą mąkę.
Przesmażyć.
Dodać 1/2 szklanki wody i rozprowadzić sos. Zagotować dokładnie mieszając
Dodać sól, pieprz , szczyptę gałki , pozostała część skórki cytrynowej. Chwilkę podgotować.
Dodać śmietankę i łyżkę soku z cytryny.
Dodać łyżkę koperku, zamieszać i włożyć klopsiki. Polać klopsiki sosem , przykryć patelnię pokrywką i wyłączyć kuchenkę.
Klopsiki mają cudowny smak i zapach cytryny. I bardzo, bardzo smakowały mojemu kapryśnemu mężowi.
Smacznego!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 02-02-2014 19:21
Naszło mnie dzisiaj na wypróbowanie nowego przepisu na ciasto.
Wyszło przepyszne. I to nie jest sernik!!!
Niektórzy nazywają je "styropian". Ja wolę nazwać je "kokosowe cudo"
A oto przepis :
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
5 żóltek
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła
kilka kropel aromatu migdałowego.
Dżem morelowy.
Masa:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 duży budyń śmietankowy
2 opakowania po 400g gęstej śmietany 18 %
20 dag wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem i aromatem.
Dodać masło , posiekać i rozetrzeć palcami .
Wyrobić ciasto na kulę.
Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część wstawić do lodówki . A drugą wyłożyć na wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką blaszkę.
Teraz przygotowujemy masę.
5 białek ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy małymi porcjami cukier ciągle ubijając.
Dodajemy po troszkę budyń, proszek do pieczenia , mąkę ziemniaczaną , śmietanę a na koniec wiórki kokosowe.
Na ciasto wyłożyć dżem .
A na dżem wyłożyć masę śmietanowo-kokosową.
Na całość starkować na grubej tarce drugą część ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę.
Smacznego!!!
Uwaga ciasto musi przestygnąć około 2 godzin. W tym czasie zastawić należy drzwi przed domownikami.