Zdrowe życieKategorie: Ciąża, Rodzicielstwo Liczba wpisów: 1, liczba wizyt: 4129 |
Nadesłane przez: MarzenaWielgus 23-04-2022 18:44
Awokado jest dobrodziejstwem dla osób dbających o zdrowie. To jagoda (to jagoda, dobrze słyszeliście), która nie zawiera cukru ani niezdrowych tłuszczów, ale jest skarbnicą kwasu oleinowego zbijającego cholesterol. Jest również bogata w witaminę E (niezbędną dla naszych włosów i skóry), potas, sód, magnez oraz inne mikro- i makroelementy.
Ale na tym lista zalet "gruszki aligatora" (uroczy przydomek awokado) się nie kończy! W 1998 r. został wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa jako najbardziej pożywny owoc na świecie - aż 200 kcal na 100 gramów! Jeśli więc rano zjesz połówkę awokado, możesz czuć się najedzony aż do obiadu (to zresztą wyjaśnia jego obecność w wielu popularnych dietach). Awokado jest korzystne dla układu sercowo-naczyniowego, poprawia wydolność i odporność organizmu oraz jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem.
Smakuje trochę jak masło z przyprawami, więc raczej nie znajdzie się wielu chętnych do jedzenia jej jako zwykłej gruszki. Z drugiej strony, przy odrobinie wysiłku można z nich przyrządzić cały posiłek.
Zupa ziemniaczana z puree
Tradycyjny rosyjski obiad zaczyna się od zupy. Masz dość barszczu, hodgepodge i szczawiu? Dlaczego nie zrobić zupy krem z awokado? Zwłaszcza że nie trzeba być wcale kulinarnym bogiem, aby wykonać to zadanie.
Składniki:
awokado - 3 szt.
wywar z kurczaka - 450g
czosnek - 2 ząbki
zielona cebula - 1 pęczek
cytryna - 1 szt.
papryka - 1/4 łyżeczki.
przyprawa zira (kminek) - 1/4 łyżeczki.
woda z lodem - 30 g
sól
pieprz czarny mielony
pietruszka
Pokrój awokado i usuń pestki, wyskrob miąższ za pomocą łyżki. Umieść pulpę, cebulę, czosnek, sok z cytryny w blenderze i zmiksuj na purée. Dodaj paprykę i kminek, a następnie ponownie wymieszaj trzepaczką. Następnie do powstałej mieszanki dodać wywar z kurczaka. Po tym czasie masę można wstawić do lodówki.
Przed podaniem zupę należy rozcieńczyć lodowatą wodą. Podawać z posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Spaghetti z sosem z awokado
Czy można pokonać tradycyjny makaron? Spróbuj spaghetti z sosem z awokado! To danie z pewnością dostarczy Ci nowych doznań kulinarnych.
Składniki:
spaghetti - 250 g
awokado - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
czosnek - 2 ząbki
świeża bazylia - 0,5 pęczka
oliwa z oliwek - 2 łyżki.
sól
pieprz czarny
Ugotuj spaghetti w tradycyjny sposób. Nasza rada: trzymaj makaron w wodzie przez 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu - to nada mu tradycyjny włoski smak. Przygotuj sos: umieść miąższ awokado, czosnek, liście bazylii, oliwę z oliwek i odrobinę soku z cytryny w blenderze i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Polej makaron sosem. Gotowe danie udekoruj skórką z cytryny i listkami bazylii.
Lody .
Apogeum naszego lunchowego menu z awokado to lody! Przy +30 nie można sobie wyobrazić lepszego deseru!
Składniki:
awokado - 2 szt.
sok z cytryny - 1/3 szklanki
miód - 1/4 szklanki
skórka z limonki - 2 łyżki.
wanilina - 0,5-1 łyżka.
szczypta soli
Awokado obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę, a następnie umieścić w blenderze. Następnie ubij. Dodać skórkę, sól i wanilię, a następnie delikatnie dodać sok z cytryny. Ponownie wymieszać masę. Umieść masę w maszynce do lodów na około 60 minut.