ZdrowieKategorie: Moda i uroda, Eko i zdrowie, Odchudzanie Liczba wpisów: 1, liczba wizyt: 10464 |
Nadesłane przez: doktorfit 07-06-2019 16:03
Czy wraz z nadejściem jesiennej słoty tracisz siły witalne? Wieczorami masz ochotę zaszyć się w domu i zajadać smutki? Nieprzyjazna aura za oknem wcale nie musi oznaczać spadku motywacji do codziennych aktywności. Zmiana jadłospisu potrafi zdziałać cuda.
Podczas chłodnych dni organizm zmienia swoje potrzeby – wyziębiony domaga się większej ilości kalorii, stąd zachcianki na tłuste potrawy. Brak słońca wpływa na pogorszenie nastroju, a wtedy pojawia się ochota na przekąski. Jeśli pominiesz zasady zdrowej diety w cukrzycy, stężenie glukozy ulegnie rozregulowaniu, osłabisz swoją odporność i pojawią się dodatkowe kilogramy. Jak powinna wyglądać dieta na sezon jesienno-zimowy, która nie tylko dostarczy energii, ale też będzie wsparciem w zarządzaniu cukrzycą? Czas na zmianę dekoracji na talerzu!
Sycące zupy – aromatyczne, kolorowe, pożywne – w mig rozgrzewają organizm i poprawiają nastrój. Porządny talerz zupy potrafi zastąpić dwudaniowy obiad. Różnorodność składników czyni z zupy wyjątkowo dobrze zbilansowaną potrawę. Dzięki warzywom dostarczysz organizmowi witamin, składników mineralnych oraz błonnika, który z uwagi na spowalnianie wchłaniania węglowodanów jest ważną częścią żywienia w cukrzycy. Zupa z soczewicy, grzybów czy dyniowa? Rozgrzewający rosół, kapuśniak, a może cebulowa? Jesienna dieta pełna jest rozmaitych bogactw natury.
Sięgnij po warzywa korzeniowe, takie jak cebula, por, buraki. Do tradycyjnej zupy jarzynowej dodaj marchewkę, seler i pietruszkę. W roli naturalnego zagęstnika sprawdzi się czerwona soczewica.
Korzystaj też z rozgrzewających właściwości imbiru, który leczy przeziębienie oraz pomaga obniżać poziom cukru we krwi. Doskonale komponuje się z zupą dyniową i orientalnymi przyprawami.
Zobacz: 5 Prostych Pomysłów na Fit Śniadanie – Zdrowo i Smacznie!
Jesienią kanapki oraz zimne musli zastąp pożywną zupą śniadaniową, np. owsianką. Jej smak urozmaicą rozgrzewające przyprawy – cynamon, kardamon, imbir, szczypta chili. Inną propozycją jest kasza jaglana lub płatki jaglane podane z duszonymi jabłkami i bakaliami, takimi jak migdały czy orzechy. Indeks glikemiczny ugotowanej kaszy jaglanej jest dość wysoki (wynosi 71), dlatego należy spożywać ją z umiarem.
W domach osób zabieganych królują potrawy jednogarnkowe, które niezwykle prosto przygotować: kaszotto, warzywny gulasz, leczo. Śmiało można zaimprowizować i skroić warzywa, które akurat są pod ręką.
Frytki z warzyw, takich jak bataty, ucieszą też najmłodszych. Wystarczy pokroić warzywa w łódki, skropić oliwą, a następnie dodać ulubione zioła. Bataty są zdrową przekąską dla diabetyków, bo mają niski indeks glikemiczny i sporo błonnika.
Od września zaczyna się okres zwiększonych niedoborów witaminy D odpowiedzialnej za sprawną pracę układu odpornościowego, który łagodzi wszelkie stany zapalne. Deficyt tej witaminy zwiększa insulinooporność, nadciśnienie tętnicze, choroby autoimmunologiczne oraz sercowo-naczyniowe, a także infekcje – każda z tych dolegliwości jest o wiele groźniejsza dla zdrowia w towarzystwie cukrzycy.
Dlatego tak ważna jest dieta pełna produktów z dużą zawartością tej witaminy. Przede wszystkim sięgaj po tłuste ryby morskie (śledź, makrela, dorsz), jajka, mleko. Poza tym tłuste ryby zawierają też nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A i D oraz brom i sód. Kwasy omega-3 zwiększają produkcję serotoniny, dzięki czemu poprawia się samopoczucie psychiczne.
Nie zapominaj przy tym o suplementacji. Samo pożywienie bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe czy witaminę D to za mało – aby zapewnić organizmowi dawkę 1000 j.m. tej witaminy, musiałbyś codziennie zjadać 660 g makreli albo 20 jajek lub wypijać ponad 80 l mleka!
Organizm potrzebuje jesienią również zwiększonych dawek witaminy C, A, cynku, selenu i żelaza. Prawdziwą bombą witaminową są zielone koktajle. Wystarczą 2-3 składniki, parę minut blendowania i gotowe! Jesienny sezon warzywno-owocowy jest obfity w takie warzywa i owoce jak brokuły, kalarepy, buraki, papryki, śliwki, jabłka, pigwy i wiele innych dóbr natury. Smak koktajlu i jego zdrowotne właściwości wzbogacą korzenne przyprawy (np. cynamon, kurkuma). Do wielu przepisów pasują też nasiona chia, które nie tylko zagęszczają konsystencję, ale mają też właściwości energetyczne.
Bogactwo natury sprawia, że jesienna dieta nie jest pracochłonnym zajęciem. Korzystaj z warzyw i owoców sezonowych, zestawiaj ulubione smaki, dodawaj rozgrzewające przyprawy, a zdrowe odżywianie uzupełniaj suplementacją. Dzięki prostym zasadom zyskasz siły witalne, a wtedy łatwiej wprowadzisz w czyn zasady zdrowego stylu życia w cukrzycy.