KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 322943 |
Nadesłane przez: Dunia 19-06-2014 09:57
Mam chwilkę wolną, bo już wszystkie przygotowania do pikniku popelnione.
Moze ktoś jeszcze skusi się na zrobienie sałatki? Bo moze też wybiera się na piknik?
Sałatkę też można podać na letnią kolację w domu.
Składniki:
Fasolka szparagowa zielona lub żółta dowolnej ilości.
Czosnek też dowolnej ilości ale musi być.
Dużo, bardzo dużo koperku
Ser feta. Ja lubię ser z Lidla. Jest twardy i nie za słony.
Pieprz grubo zmielony.
Oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy wg uznania.
Soli nie potrzebujemy.
Sposób przyrządzenia:
Fasolkę przebieramy, odkrajamy końcówki i gotujemy w wodzie z solą, łyżeczką cukru i łyżką octu.
Gotujemy do momentu gdy jest jeszcze jędrna.
Fasolkę cedzimy i przelewamy zimną wodą.
Fasolkę kroimy na kawałki .
Ponieważ jest to salatka na piknik, to w pojemniku robimy sos z oliwy, czosnku i pokrojonego kopru.
Dodajemy fasolkę i mieszamy.
Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.