KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 322035 |
Nadesłane przez: Dunia 14-03-2014 13:25
Obiecywałam przepis na kluski śląskie. I kluski zrobiłam ale tak szybko znikły, że nawet zdjęć nie zrobiłam.
I dzisiaj specjalnie dla Was zrobiłam te kluski. Ale przez dwa dni i jedną noc zmieniły one swoją postać.
Bo mi nie wolno dawać za wiele czasu i swoboty w kuchennym fantazjowaniu.
A więc dzisiaj kluski pt." miały być śląskie". A nie wiem jak je nazwać.
I do tego kapusta modra też z moją fantazją.
Kluski:
4 ugotowane bardzo duże ziemniaki ( mogą być z wczorajszego obiadu jeśli ich tyle zostanie).
1 łyżka masła
1 łyżka gęstej śmietany .
Jeżeli zostały nam ziemniaki tłuczone ze śmietaną i masłęm, to nie dodajemy tych dodatków do klusek.
Śmietanę i masło dodaję po to aby kluski lepiej się zlepiały . No i mają cudny smak.
Po 1 łyżce posiekanej bazylii, tymianku i lubczyki. ( to tak opcjonalnie i wzbogacając smak)
Sposób przygotowania:
Ugotowane i potłuczone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Można też całe ale jest nie co trudniej.
Dodajemy masło i śmietanę oraz zioła.
Mieszamy dokładnie
W misce uklepujemy łyżką ziemniaki i dzielimy na 4 części.
1/4 ziemniaków odkładamy na pozostałą część i na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną .
Zagniatamy ciasto w kulę.
Dłońmi nabieramy niewielką ilośc ciasta i formujemy kulki.
Można je rozpłaszczyć i zrobić wgłębienie.
Kulki można przykryć i wstawić do lodówki. Nic im się nie stanie. A my możemy ke przygotować dużo wcześniej.
Kluski wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy od ponownego zawrzenia około 3 minut.
Podajemy z sosami lub podsmażoną na maśle bułeczką tartą .
Modra kapusta jako wspaniały dodatek do klusek, schabowego lub nawet panierowanych filetów rybnych.
Taki obiad mam dzisiaj właśnie.
Składniki:
1 nieduża kapusta
1 cebula
1 łyżka masła
1 szklanka soku z czarnej porzeczki lub wiśniowego.
1 łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
Kapustę podzielić na 4 części , wyciąć głąb i pokroić dość grubo.
Poszatkowaną kapustę zalać wrzątkiem. Straci goryczkę i nabierze koloru.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle.
Dodać odcedzoną kapustę i wlać sok i dodać miód.
Dodać sół i pieprz ziołowy i dusić na małym ogniu.do momentu gdy sok wyparuje a kapusta będzie miękka.
Nie robić zasmażki z mąki, bo zmieni smak i konsystencję.
Smacznego!!!