KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 322068 |
Nadesłane przez: Dunia 08-12-2013 13:29
A więc już pieczemy pierniki. Trochę wcześniej aby dojrzały w blaszanych pudełkach . Niech spokojnie czekają aż wystroimy je na święta.
Składniki:
1/2 mąki tortowej
1 szklanka trzcinowego cukru
2 łyżki płynnego miodu
1/2 paczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 kostki masła
4 jajka
1 torebka przyprawy korzennej
Sposób przygotowania:
Makę wymieszać z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, cukrem trzcinowym, przyprawą korzenną.
Dodac miód, masło i rozetrzeć w palcach.
Dodać jajka, wyrobić elastyczne ciasto. Gdy jest za luźne dodać mąki, gdy za ścisłe, dodac troszkę śmietany.
Uformować kulę , przykryć miseczką, niech odpocznie.
Ciasto podzielić na 4 części.
Wykrawać różne kształty. Ja z jednej części wykrawam jeden rodzaj pierniczków. Okrawki zbieram na 5 -tą część i wykrawam foremkami od ciastoliny różne zwierzątka. Te będą dla dziewczynek.
Kolejno wykładać pierniczki na posmarowaną masłem i wysypaną mąką blachę.
Piec w 180 stopniach około 15 minut.
Upiekłam w sumie 5 blach. Wyszło mi około 140 pierniczków.
A udekorowane wyglądają tak!!!
Po wystudzeniu wyłożyć do blaszanych pudełek . Niech czekają na udekorowanie.
Smacznego!!!
Adres URL wpisu
https://www.familie.pl/Blogi-0-0/b0p17629,Pierniczki.html
Adres URL bloga
https://www.familie.pl/Blogi-0-0/b807-1,Kulinaria.html