KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 320665 |
Nadesłane przez: Dunia 11-11-2013 16:26
Ostatnio chodziły za mną sajgonki. Ale nie takie gotowce. Takie ...moje własnoręcznie zrobione.
I właśnie dzisiaj zrobiłam. Nie czekałam na odpowiednią porę aby je zjeść. Zjadłam w czasie między rosołem a drugim daniem. Fakt, przerwa między nimi była dwugodzinna.
A teraz podzielę się z Wami przepisem na moje ulubione danie. Nie jest ono szybkim daniem ( no, może w zjadaniu).
A więc składniki:
1. Opakowanie tygrysich krewetek ( z Biedronki są tanie i najlepsze)
2. 1/2 opakowania paluszków krabowych.
3. 1 średnia marchew.
4. 1/2 kalarepki
5. Mały kawalek selera.
6. dwie młode cebulki + kilka gałązek szczypiorku.
7. 1 duży ząbek czosnku.
8. Kawałek świeżego ogórka obranego ze skórki.
9. Papier ryżowy.
Przyprawy: sól. bialy zmielony pieprz, zmielony imbir, curry, czosnek granulowany.
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy krewetki: czyli do rondelka wykładamy rozmrożone krewetki i 3 razy zalewamy
wrzącą wodą. We wrzątku trzymamy 2-3 minuty, przelewamy zimną wodą i powtarzamy czynność.
Otrzymujemy w ten sposób różowe jędrne krewetki.
2. Krewetki oczyszczamy z ogonków.
3. Dodajemy paluszki krabowe.
4. Na oleju z pestek winogron z łyżeczką masła przesmażamy cebulkę z czosnkiem .
5. Dodajemy drobno pokrojoną marchew, seler i kalarepką.
6. Całość krótko smażymy dodając wszystkie przyprawy w/g własnego smaku.
7. Dodajemy krewetki i szczypiorek i ogórek.
8. Mieszmamy na patelni i bardzo króciutko smażymy. Studzimy.
9. Na dużej desce rozkładamy kolejno arkusiki papieru ryżowego i moczymy pedzlem zanurzonym
w ciepłej wodzie. Nawilżamy z obu stron. Nie martwimy się gdy nam papier połamie się.
Zmoczony sam się sklei.
10. Nakładamy małą łyżeczką farsz.
11. A nastepnie zwijamy ściśle jak krokieciki.
12. Przygotowane sajgonki układamy zakończeniem do dołu. Niech się ułożą przez kilka minut.
13. Sajgonki smażymy krótko na oleju z pestek winogron tak aby zezłociły się.
14. Usmażone wykładamy na talerze z sałatą.
15. Zjadamy owijając sajgonkę listkiem salaty z listkami świeżej miety pieprzowej i maczając w
słodko kwaśnym sosie. Sos sojowy + sok z pomarańczy + sok z puszki ananasa.
Smacznego!!!!
Adres URL wpisu
https://www.familie.pl/Blogi-0-0/b0p17529,Na-dobry-poczatek.html
Adres URL bloga
https://www.familie.pl/Blogi-0-0/b807-1,Kulinaria.html