Usmażone naleśniki
Ziemniaki ( najczęściej pozostałe z obiadu )
Twaróg półtłusty albo tłusty
Cebula
Może być odrobina wędzonego boczku
Bułka tarta
Jajka
Pozostałe z obiadu ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa.
Dodajemy twarogu tyle aby było "pół na pół" z ziemniakami.
Dodajemy przesmażoną cebulkę z boczkiem. Tłuszczu staramy się dodać jak najmniej.
Można dodac posiekany koperek lub zieloną pietruszkę.
Wszystko dokładnie mieszamy , dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól.
Farsz wykładamy na naleśniki. Zawijamy podobnie jak gołąbki.
Krokiety moczymy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.
Smażymy na oleju z odrobiną masła.
Podajemy do czerwonego barszczyku.
Smacznego!!!