Panna Cotta skąpana truskawkami

Składniki


200 ml śmietany kremówki 36%
200 ml mleka 3,2%
3 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki cukru

Sos truskawkowy:

0,5 kg truskawek
2 łyżki cukru

Sposób przyrządzenia

Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy ją 2 łyżkami wody. Mleko podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w nim żelatynę. W garnku podgrzewamy śmietanę z cukrem, następnie dodajemy mleko. Rozlewamy do salaterek. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Truskawki wrzucamy na patelnię dodajemy 2 łyżki cukru,gdy truskawki się skarmelizują,odstawiamy do ostygnięcia i polewamy nimi panna cotte.
SmaczneGO