Cordon bleu

Składniki

3 plastry schabu ewentualnie 3 filety z kurczaka
3 grube plastry sera żółtego
3 plastry szynki lub boczku
2 jajka
pół szklanki bułki tartej
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki kukurydzianej albo tyle samo płatków kukurydzianych zgniecionych wałkiem
sól, pieprz, zioła do smaku
olej do smażenia, bądź oliwa
wykałaczki

Sposób przyrządzenia

Tak naprawdę to lekko wypasiona wersja kotletów schabowych.

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem na kotlety (z filetami można zrobić to samo lub w bardziej eleganckiej wersji wykroić w filecie spore kieszonki).

Na połowę kotleta kładziemy plaster sera, szynki/boczku i np posypujemy bazylią, oregano ewentualnie dodajemy warzywa które lubimy wcześniej leciutko obsmażone (w przypadku kieszonek z filetu możemy dane składniki pokroić w paseczki i włożyć do środka, a następnie spiąć wykałaczkami).

Później kotlet składamy na pół i spinamy wykałaczkami, w drugiej kolejności wkładając kotlet do jajka rozptrzepanego z solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w zmiesznych ze sobą mąkach i kładziemy delikatnie na rozgrzany olej.

Tak przygotowane kotlety można podać z surówką i pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego!