300g mąki
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru pudru
cukier waniliowy bądź laska wanilii
250ml (bądź po prostu szklanka) mleka
szczypta soli
Olej do smarowania
Gofry to danie na każdą okazję moim zdaniem, a na urodziny szczególnie.
Samo przygotowanie ciasta robi się w minutę, troszkę dłużej zajmuje samo pieczenie gofrów.
Najpierw oddzielamy żółtka od białka. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli - wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę.
Następnie ubijamy na sztywno białka i takie dodajemy do masy delikatnie mieszając wszystko łączymy.
Taką masę nakładamy łyżką na rozgrzaną i posmarowaną olejem formę. Pieczemy do zrumienienia.
Gdy ktoś nie lubi słodkich gofrów można dać odrobinę cukru mniej po prostu.
Myślę, że ucieszą każde dziecko ;)
Smacznego!