Świąteczne pierniczki-Bo najważniejsze to co płynie prosto z serca

Składniki

120 g masła
500g mąki + mąka do posypywania
300g miodu
100g cukru pudru
1 jajo
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka gorzkiego kakao
50g przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka imbiru
ozdoby i gotowy lukier

Sposób przyrządzenia



Miód podgrzej, wymieszaj go z mąką, miękką margaryną, cukrem, jajkiem i reszta składników. Odłóż na godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowuj porcje ciasta (żeby się nie przyklejało do stolnicy posypuj ją mąką). Wykrawaj pierniczki (jeśli chcesz je później powiesić na choince nie zapomnij wyciąć małych otworków), układaj je na blasze z papierem do pieczenia i piecz w temp 180st C przez 10 min . Gotowe pierniczki dekoruj kolorowym lukrem i ozdobami. Najlepiej smakują po upływie około 2 tygodni