3 BIT

Składniki


4 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka octu
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 puszka masy krówkowej (510 g)
1 kostka margaryny
ok. 50 dag herbatników
1 opakowanie masy karpatkowej GELLWE w 3 minuty
600 ml śmietany kremowej 30 %
2 opakowania bitej śmietany ŚNIEŻKA
1 łyżka cukru pudru
2 opakowania śmietanki fix
3 łyżki żelatyny
pół tabliczki czekolady

Sposób przyrządzenia

BISZKOPT: przygotować wszystkie składniki. Do miski od miksera dać białka, do innej miseczki dać żółtka. Białka ubić na gęstą pianę. Następnie dodać cukier i nadal ubijać. Dodać ocet. Mikser ustawić na najmniejsze obroty. Dodawać żółtka i cały czas ucierać. Gdy wmieszamy ostatnie żółtko zdjęć wyłączyć mikser. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać razem przez sito i dodać do miski z pianą. Dokładnie, delikatnie wymieszać łyżką. Przygotowaną masę przełożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

MASA KRÓWKOWA: Margarynę utrzeć bardzo dokładnie. Następnie dodawać po 1 łyżce masy krówkowej. Dodawać, aż masa z puszki się skończy i w misce powstanie jednolita krówkowa masa. Przełożyć na biszkopta. Rozprowadzić równomiernie po całym biszkopcie. Na masę wyłożyć herbatniki jeden obok drugiego. Herbatniki przed położeniem można maczać w wymieszanym rumie z przegotowaną wodą lub innej miksturze, aby nie były potem twarde podczas krojenia.

MASA KARPATKOWA: Masę karpatkową przygotować jak podano na opakowaniu. Przełożyć na placek i wstawić go do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie przygotować masę śmietankową.

MASA ŚMIETANKOWA: Żelatynę najpierw rozpuścić w dwóch łyżeczkach wody a następnie zalać ją gorącą wodą. Mieszać, aż zrobi się zimna. W tym czasie szybko ubić śmietanę kremówkę. Dodać śnieżki w proszku, śmietanki fix oraz cukier puder. Na koniec dodać żelatynę. Masę wyłożyć na placek. Wyrównać. Posypać startą czekoladą.