Skrzydełka z ryżem

Składniki

*1,5kg skrzydełek
*3 ząbki czosnku
*2 łyżeczki ziółprowansalskich
*3 łyżeczki papryki słodkiej
*2 łyżki oleju
*1 łyżka soli i pieprzu
*8 cebul
*1 kostka masła
*6 szklanek wody
*2 łyżki wegety
*2 łyżki cukru
*6 łyżek ketchupu

Sposób przyrządzenia

Skrzydełka wymieszać z 2 ząbkami czosnku, dodać 2 łyżeczki ziół prowansalskich,2 łyżeczki słodkiej paprykyki,płaską łyżkę soli i łyżeczkę pieprzu, 2 łyżki oleju. I pozostawić na 3 godziny.
   Na blaszkę wysypać 2 szklanki ryżu, na nim poukładać 8 cebul pokrojonych w plastry. Na cebulę układamy skrzydełka.
  Rospuścić kostkę masła, dolać 6szklanek wody, 0,5 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki wegety, 2 łyżeczki papryki słodkiej, ząbek czosnku, 2 łyżeczki cukru, 6 łyżek ketchupu. Wymieszać składniki i wlać na blaszkę wyłożoną ryżem, cebulą i skrzydełkami.
   Włożyć do nagrzanego piekarnika 200C i piec 1godz20min.
  Gotową potrawę należy porcjować skrzydełko z ryżem i cebulką. życzę smacznego.

 

Idealne na karnawał i domowe imprezki!!

ŁATWE, TANIE I SZYBKIE!!!!