na ciasto:
- 250g mąki,
- 25g masła
- 100ml wytrawnego wina,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka kakao,
- odrobina soli.
na wypełnienie:
- 500g serka ricotty,
- 2 łyżki cukru pudru.
dodatkowo:
- białko jaja,
- olej do smażenia,
- 1 gorzka czekolada - rozpuszczona w rondelku,
- pistacje / orzechy / pomarańcza,
- cukier puder.
Miksujemy dokładnie wszystkie składniki na ciasto i formujemy zgrabną kulę, kroimy ją na kawałki i odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, na grubość 2mm. Wycinamy koła o średnicy około 6cm szklanką i zawijamy na rurkach metalowych, brzeg sklejamy białkiem i smażymy w dużej ilości oleju. Po wystygnięciu brzegi maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i następnie turlamy w rozdrobnionych pistacjach lub orzechach. Szprycą nakładamy serek z dodatkiem cukru pudru, serek posypujemy startą skórką z pomarańczy, a całą cannolo posypujemy cukrem pudrem i gotowe!