Ciasto piernikowe:
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
po 1 łyżeczce mielonych: goździków, cynamonu, pieprzu i imbiru lub paczka przypraw do ciasteczek korzennych
6 szklanek mąki
2 jajka
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny lub aromatu
Ciasto piernikowe:
Zagotować miód, cukier i przyprawy. Należy czesto mieszać żeby ie przypaliło się. Przesianą mąkę zalać gorącym płynem. Wysztko wymieszać łyżką i przestudzić. Do przestygniętej masy dodać 2 całe jajka i sodę, wyrabiać (konsystencją powinno przypominać ciasto pierogowe). Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na kilka dni lub odrazu wałkować placki i wykraiwać formy. Piec ok 10 minut.
Przygotowanie lukru:
Do białka dodać cukier puder i rozkłócić widelcem na gładką masę. Dodać sok lub aromat i dosypać niewielką ilość cukru pudru, wymieszć. Aby masa miała pożądaną gęstość czasami potrzeba 1-1,5 szklanki cukru pudru. Zależne jest to od wielkości białka i dodawanych aromatów.