Składniki na około 17 sztuk:
2 szklanki mąki + mąka do zagniatania ciasta
3 łyżki śmietany
80 g margaryny
szczypta soli
1 duża cebula
1 łyżeczka sody
1 jajko
80 g sera żółtego
oliwa z oliwek do smażenia
150 g boczku
Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dajemy sodę i sól, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, margarynę i siekamy. Następnie dodajemy usmażoną cebulkę i starty na tarce o małych oczkach ser żółty, wyrabiamy ciasto. Odrywamy po kawałku, formujemy kule i rozpłaszczamy, przekładamy na blachę delikatnie wysmarowaną tłuszczem (lub silikonową podkładkę). Boczek kroimy w kosteczkę i posypujemy nim po ciasteczkach. Całość pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.