Składniki:
200g filetów z łososia
nasiona kopru włoskiego
sól i pieprz
oliwa do smażenia
Sos:
200 g masła
2 żółtka w temperaturze pokojowej
sok z 1/2 cytryny
łyżeczka musztardy
ewentualnie posiekany koperek
Przygotowanie:
Filet z łososia pokroić w sporą kostkę i nadziać na szpadki. Nasiona kopru, pieprz i sól utłuc w moździerzu, posypać przyprawą rybę. Smażyć na rozgrzanej oliwie obracając, by cała ryba się zrumieniła.
Masło roztopić w garnku. Zmiksować mikserem żółtka z sokiem z cytryny i musztardą i powoli wlewać ciepłe masło. Sos będzie stawał się kremowy jak majonez. Można go doprawić posiekanym koperkiem, utartym świeżo chrzanem, szczypiorkiem itp. Kiedy masło stygnie sos tężeje, aby utrzymać go płynnym należy go trzymać w ciepłej kąpieli wodnej. Usmażonego łososia podawać na ciepłym sosie.
Wskazówka:
By sos maślany się udał, żółtka, musztarda i sok z cytryny powinny mieć temperaturę pokojową