Spód:
1,5 szklanki pokruszonych herbatników
0,5 szklanki drobno zmielonych orzechów migdałowych
2 łyżki cukru trzcinowego
0,5 łyżeczki cynamonu
180g masła roztopionego i ostudzonego
Ser:
500g sera kremowego
0,75 szklanki cukru
2 łyżki cukru trzcinowego
3 jajka
2 łyżki śmietany 36%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
0,75 szklanki puree z marchwi
0,5 szklanki drobno startej marchwi
Orzechy, herbatniki, cukier, cynamon, masło wszystko razem wymieszać. Wyłożyć na dno blaszki i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. W misce ucieramy ser z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści, dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników. Do miski wrzucamy pozostałe składniki i łączymy wszystko razem. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy około 55 minut.
Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce. Marchew ścieramy na tarce, wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości (około 10 minut). Przekładamy do blendera albo robota kuchennego i miksujemy na papkę. Można też użyć marchwi ze słoiczków dla dzieci.