Kasza manna z truskawkami

Składniki

12 łyżek (180 ml) kaszy manny błyskawicznej (użyłam Lubelli)
¼ szklanki wody + ok. 1 szklanka wody z zalania manny
1000 ml mleka
1 płaska łyżeczka soli
3 płaskie łyżeczki cukru
2 łyżeczki masła
cukier z naturalną wanilią lub cukier wanilinowy
ok. 500g truskawek + cukier do smaku

Sposób przyrządzenia

Połowę truskawek miksujemy z cukrem (do smaku), a pozostałą część kroimy wzdłuż na ćwiartki.

Na dno rondelka wlewamy ¼ szklanki wody. Gdy zacznie się gotować wlewamy mleko. W tym czasie kaszę manną zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do momentu, aż opadnie na dno naczynia. Zlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą , mieszamy, odstawiamy i zlewamy wodę do uzyskania objętości mieszaniny równej 400 ml. Do mleka dajemy 1 łyżeczkę soli i 3 łyżeczki cukru. Kaszę mieszamy i wylewamy na gotujące się mleko stale mieszając, aby nie powstały grudki i aby nie przywarła do dna. Gotujemy ok. 3 minuty. Zestawiamy z ognia, dajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia się.

Bezpośrednio po ugotowaniu rozlewamy do miseczek. Posypujemy do smaku cukrem z wanilią, dajemy kleksy zmiksowanych z cukrem truskawek. Dekorujemy ćwiartkami truskawek i listkami melisy.

 Przepis z bloga: http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/06/KASZA-MANNA-Z-TRUSKAWKAMI.html