1 kg mąki
2 jajka
1 szklanka miodu
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny
3 łyżki przyprawy korzennej
3 dag sody oczyszczonej
Do dekoracji: biały lukier, cukier puder, kolorowa posypka, masa marcepanowa - według uznania
Margarynę roztopić, dodać miód, cukier i przyprawę korzenną, wszystko wymieszać. Wystudzoną masę połączyć stopniowo z przesianą mąką. Wbić jaja, dodać sodę. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić (1 godz. w lodówce)
Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować, wykroić foremkami różne kształty np. gwiazdki, ułożyć je natłuszczonych blachach. Piec około 10 min. w temperaturze 180 stopni.
Wystudzone pierniczki posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem i posypką lub polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa: 20 dag korzkiej czekolady, 3/4 szklanki słodkiej 30% śmietanki. Na małym ogniu rozpuścić czekoladę, mieszając dodać śmietankę. Ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewę wstawić na chwilę do zimnej wody i potem nakładać na pierniczki.