Łazanki z kapustą - palce lizać!!!
Składniki
- opakowanie łazanek (250 dag)
- ½ kg kiszonej kapusty
- ½ kg pieczarek
- wianuszek wiejskiej kiełbasy
- 20 dag chudego boczku
- 1 duża cebula
- ½ kostki buliony grzybowego
- tłuszcz do smażenia (oliwa z oliwek)
- łyżeczka kminku, 2 liście laurowe, kilka ziaren angielskiego ziela, 2 goździki, pieprz, sól
Sposób przyrządzenia
- Gotujemy łazanki w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie przekładamy je do żaroodpornego naczynia.
- Gotujemy kiszoną kapustę wraz z kminkiem, liśćmi laurowymi, goździkami i zielem angielskim w niewielkiej ilości wody, dopóki woda nie wyparuje.
- Ugotowaną kapustę wsypujemy do łazanek i mieszamy.
- Przysmażamy na tłuszczu (osobno) pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę – i wszystko dodajemy do łazanek.
- Pieczarki przysmażamy z dodatkiem ½ kostki bulionu grzybowego – gdy będą gotowe – dodajemy je do łazanek.
- Wszystkie składniki mieszamy w żaroodpornym naczyniu i doprawiamy pieprzem i solą.
- Na koniec naczynie wkładamy na około 10 minut do nagrzanego piekarnika (150 stopni).
- Danie podajemy udekorowane listkiem pietruszki.