Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki (ja używam 2 szklanek mąki tortowej i 1 mąki żytniej albo razowej)
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
przyprawy : słodka papryka, czosnek granulowany, przyprawa kuchni włoskiej
1 szklanka ciepłej wody
5 dkg świeżych drożdży
3 łyżki oleju lub oliwy
szczypta cukru
Składniki na sos:
3 kopiate łyżki koncentratu pomidorowego
płaska łyżeczka czosnku granulowanego lub dwa ząbki czosnku zmiażdżonego
zioła prowansalskie, włoska przyprawa, szczypta soli
łyżeczka oliwy (ale olej też może być)
woda do rozcieńczenia
Składniki do obłożenia - jakie to lubi ;)
Dla mnie kurczak, kukurydza, szynka i duuużo sera!
W kubku mieszam składniki mokre czyli rozkruszone drożdże z cukrem wodą i oliwą, aż składniki się połączą i przelewam je do miski gdzie wymieszane są już składniki suche. Najpierw mieszam je łyżką a potem przez chwilę zagniatam ręką (ale kiedyś się spieszyłam i tylko wszystko dokładnie wymieszałam łyżką i też było ok).
Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce (najczęściej w pobliże piekarnika, który wcześniej włączam ustawiając na 200 stopni by się rozgrzał razem z blachą na której będe piekła pizzę) i w tym czasie przygotowuję sos mieszając wszystkie jego składniki aż do pełnego połączenia i odkładam na bok.
W czasie gdy ciasto rośnie kroję wszystkie składniki na obłożenie pizzy.
Następnie podkręcam piekarnik do 250 stopni. Na papier do pieczenia wykładam ciasto i formuję okrągłą pizzę wielkości formy (ewentualnie może być kwadratowa, lub wg uznania)
Smaruję ciasto sosem, wykładam składniki i przenoszę razem z papierem na blachę, która rozgrzewała się w piekarniku. Piekę ok 10 min, ale wszystko zależy od składniku jakie znajdują się na pizzy.
Po upieczeniu, wykładam pizzę z papierem na ruszt (kratkę z piekarnika) do ostygniecia na ok 2 minuty i potem można kroić i smakować pizzę ;)
SMACZNEGO!