Dynia, kostka (0,3kg)
Bulion warzywny może być z kostki
Serek, np: Twój Smak (50g)
Jogurt naturalny nisko tłuszczowy (150g)
Cebula, 1 sztuka (100g)
Sól, pieprz, do smaku
Sposób wykonania: Dynię umyj, usuń nasiona, obierz. Miąższ dyni pokrój w kostkę. Gotuj dynię w garnku, zalej bulionem. Dynię duś pod przykryciem. Cebulę pokrój w kostkę i wrzucić do duszącej się dyni. Duś dynię do miękkości, aż dynia straci swoją strukturę. Gdy duszona dynia nieco ostygnie dodaj serek, jogurt, energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupę zagotuj do wrzenia. Zupę dopraw przyprawami. Zupę przelej na talerz, dodaj 2 łyżki jogurtu.
Autor: Specjalista ds. żywności i żywienia mgr inż. Arkadiusz Tuwalski