Schab w pomarańczach z sosem malinowo-miodowym
Składniki
4 grubsze plastry schabu
4 pomarańcze
sok malinowy
miód
musztarda
olej
przyprawa do mięsa wieprzowego
Sposób przyrządzenia
Wetrzeć przyprawę w mięso i pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia smażymy na rozgrzanym oleju plastry schabu ok 4 minuty.
Na dno naczynia żaroodpornego nalewamy troche oleju i układamy ćwiartki z 2 pomarańczy, na tym kładziemy schab i przykrywamy je pozostałymi ćwiartkami pomarańczy.
Robimy sos:
5 łyżek musztardy
3 łyżki miodu
2 łyżki soku malinowego
Mieszamy sos i polewamy nim schab z pomarańczami. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni przez 20 minut. Podajemy z kaszą jęczmienną lub kaszą kuskus.