Żeberka z grilla

Składniki

1,5 kg wieprzowych żeberek w kawałku
50 ml octu jabłkowego
50 ml oliwy
50 ml sosu worcester (lub inny o korzennym smaku)
2-3 łyżki sosu chili
1 łyżka cukru

Na sos:
50 g łagodnego sera z niebieską pleśnią
50 ml majonezu
50 ml kwaśnej śmietany
posiekany ząbek czosnku
pół łyżeczki sosu worcester
1-2 łyżki mleka
sól, mielony czarny pieprz

Sposób przyrządzenia

Na marynatę dokładnie wymieszać ocet z oliwą, sosem worcester, sosem chili i cukrem. Żeberka wieprzowe ułożyć na glębokim talerzu, polać marynatą i je w niej obtoczyć. Przykryć i marynować w lodówce 4 godziny (lub przez całą noc).

Na sos z grubsza pokruszyć ser pleśniowy i utrzeć w małej miseczce z majonezem, kwaśną śmietaną, czosnkiem i sosem worcester. Jeśli sos będzie za gęsty, dodać trochę mleka. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić do lodówki.

Żeberka wyjąć z marynaty. Gotować marynatę w małym garnuszku na silnym ogniu przez minutę i odstawić. 

Grillować żeberka 30-35 minut w średniej temperaturze, aż mięso będzie upieczone i delikatne. Podczas grillowania od czasu do czasu posmarować je przegotowaną marynatą. Pozostawić na 5 minut, aby doszły i pokroić na porcje. Podawać z sosem z sera pleśniowego.