sałatka śródziemnomorska z grzankami (6 porcji)

Składniki

olej do smarowania
po 2 strąki żółtej i czerwonej papryki
pęczek dymki
6 kromek pieczywa tostowego
8 łyżek oliwy
750 g pomidorów
6 filecików z sardeli
100 g liści młodego szpinaku
2 posiekane ząbki czosnku
łyżka musztardy
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

Ruszt grilla posmarować niewielką ilością oleju. Strąki papryki czerwonej i żółtej grillować 10 minut, w średniej temperaturze, aż ściemnieją, od czasu do czasu odwracając. Odkroić zielony szczypior dymek, białe cebulki oczyścić i ułożyc na ruszcie i wraz z papryką grillować kolejne 4 minuty. W tym czasie je odwrócić.

Gorące strąki papryki przełożyć do miski, przykryć folią i pozostawić do ostygnięcia. Dymki pokroić w paseczki i przełożyć do dużej salaterki. Ostudzone papryki obrać ze skórki, usunąc gniazda nasienne i pokroić miąższ w paseczki. Dodać do dymki i wymieszać.

Pieczywo tostowe pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy i wrzucić pokrojone pieczywo. Smażyć 5-6 minut, aż grzanki będą rumiane. Ostudzić na papierowym ręczniku.

Pomidory umyć pokroić na cząstki. Fileciki z sardeli drobno pokroić. Wraz z pomidorami i liśćmi szpinaku ostrożnie wymieszać z papryką i dymką.

Czosnek wymieszać z musztardą, octem, solą, pieprzem i resztą oliwy. Polać sosem sałatkę. Posypać grzankami.