Deser z rabarbarem i malinami

Składniki

2 łodygi rabarbaru

3 łyżki brązowego cukru
garsc malin (mogą być mrożone)

250g mascarpone

200ml jogurtu naturalnego

1-2 łyżeczki cukru waniliowego

cukier do smaku

około 10 biszkoptów do tiramisu lub zwykłych

Sposób przyrządzenia

Umyj rabarbar, odetnij końcówkę i obierz, a nstępnie pokrój na 1 cm kawałki. Ułóż rabarbar w rondlu, zalej 3 łyżkami wody , dodaj brązowy cukier i maliny. Przykryj i duś 5 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i gotuj mieszając, aż powstanie gęsty kompot. Odstaw do ostudzenia.

Serek mascarpone wymieszaj z jogurtem, aż powstanie gładka masa. Dodaj cukier waniliowy i ewentualnie cukier do smaku.

W pucharku układaj warstwami kompot, biszkopty i masę mascarpone, kończąc na kompocie.

Smacznego!