Ciasto :
75-80 dag - Mąka Lubella poznańska. Takiej zawsze używam jeżeli chcę aby mi się udało.
0,5 litra mleka lekko podgrzanego
1 paczka drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
ciepła woda
Farsz:
Opakowanie pieczarek
2 cebule
Ząbek czosnku
Kiełbasa gospodarza
Wędzony boczek
1 czerwona papryka
kilka łyżek przecieru pomidorowego
Sól, pieprz, oregano, bazylia.
30 dag sera żółtego
Przygotować zaczyn z drożdży: drożdże rozetrzeć z mąką i kilkoma łyżkami mleka ( ciepłego), dodać łyżeczkę cukru. Rośnie szybko.
Do misy wsypać przez sito mąkę, dodać rozczyn z drożdży, resztę mleka i wody ciepłej aby ciasto było lekkie .
Wyrobić ręką aż będzie gładkie i odstawało od ręki. Ja liczę powoli do 120.
Zostawić w misce aż wyrośnie.
Przełożyć na wysmarowaną i posypaną mąką dużą blachę .
Rozprowadzić mokrą ręką.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Dużo wcześniej przygotować farsz i ostudzić.
Pieczarki oczyszczone i opłukane pokroić na półplasterki.
Cebulę pokroić na półtalarki.
Usmażyć cebulę i pieczarki na maśle.
Przełożyć do miski a na patelni usmażyć pokrojony w kawałeczki boczek i kiełbaskę ( w półtalarki),
Dodać pieczarki i paprykę pokrojoną w paski.
Dodać bazylię, oregano i pieprz a takzże do smaku soli.
Dodać przecier pomidorowy. wymieszać . Dodać trochę wody bo będzie gęste.
Ostudzić.
Wyrośnięte drugi raz ciasto wstawić do piekarnika i lekko podpiec.
Wyłożyć farsz na ciasto. Posypać grubo tartym żółtym serem.
Piec w temperaturze 180 stopni do momentu aż przyrumieni się ciasto i ser.
Kawałek w jednym rogu przeznaczony jest dla Alusi . Bez farszu tylko z kielbaską i serem.
Smacznego!!!