2 udka ugotowane z rosołu
20 dkg pieczarek
1 cebula
olej
śmietana sół pieprz
imbir, przyprawa do kurczaka
mleko lub serwatka- niekoniecznie
Udka wyciągnąć z rosołu odsączyć, przekroić na dwie czesci posypać przyprawą i odstawić na 15 minut. W tym czasie obrać i pokroić cebulę, pieczarki obrać (lub tylko umyć, jeżeli są młode) i pokroić na grubsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzać olej, wyłożyć cebulę, razem z pieczarkami, lekko podsmażyć.
Rozgarnąć na boki pieczarki z cebulą a na środek dać udka. Obsmażyć je z obu stron. Podlać mlekiem lub serwatką (serwatka nadaje specyficzny smak duszonemu mięsu, można użyć mleka, lub wody) i dusić kilka minut, po czym przewrócić udka na druga stronę.
Podlać śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa i imbirem. Dusić jeszczę chwilę na mocnym ogniu, az śmietana wyparuje i zrobi się gęsty sos. Najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekinskiej.