30dkg chudej wieprzowiny
2 udka
1 porcja rosołowa(zamiast udek i porcji może być pół kurczaka)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora, najlepiej białą część
2 listki selera lub kawałek korzenia
kawałek kapusty włoskiej( lub zwykłej)
2 listki magi
2 duże ząbki czosnku
małą cebulkę
sól
liść laurowy
pieprz w ziarnkach
ziele angielskie
słodka papryka w proszku
Mięso wołowe umyć i zalać zimną wodą (ok 3 litry), gdy się zagotuje zebrać szumowinę, dać sól, listek laurowy, kilka ziarek pieprzu, ćwierć łyżeczki papryki w proszku ( dla ładnego koloru ) i gotować ok 40 minut. Potem dać kurczaka, liść magi, seler, marchew i pietruszkę pokrojone w słupki, kapustę i pora obwiązane razem białą nitką, czosnek lekko nacięty na końcach i cebulkę przekrojoną na pół i spaloną nad ogniem. Gotować na małym ogniu ok 60 minut.
Taki rosół najbardziej smakuje z domowym makaronem i drobno posiekaną natką pietruszki.