Karkówka z piekarnika

Składniki

6 -8 sztuk karkówki bez kości w plastrach
1 puszka pomidorów krojonych
1 duża cebula
1 szklanka marchewki w kostkę mrożonej
1 serek topiony albo brie lub camembert
6 – 8 plastrów sera żółtego w plastrach dobrego do stopienia
Bazylia świeża bądź suszona
Pieprz, sól, cukier
ketchup

Sposób przyrządzenia

Karkówkę w plastrach delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem, można jak ktoś lubi trochę czosnku dodać i odstawiamy na chwilę.


Teraz smażymy cebulę w kostkę na maśle aż się zeszkli ale nie będzie brązowa dosypujemy marchewkę i razem smażymy aż marchewka zmieni kolor na ciemny i dolewamy pomidory z puszki ,razem z sosem. To na patelni chwilę się pogotuje i doprawiamy to do smaku dodając świeżej bądź suszonej bazylii, sól, pieprz ewentualnie cukier. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.


Teraz na dużej patelni mocno rozgrzanej z olejem smażymy karkówkę, bardzo krótko z dwóch stron. Układamy te kawałki na blasze z piekarnika, na nie łyżką ostrożnie kładziemy farsz z cebuli, marchewki i pomidorów na to po 1 lub 2 plastry sera topionego lub brie, camembert. A to wszystko możemy polać odrobiną ketchupu ale niekoniecznie. Plastry sera kładziemy na końcu.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, z opcją grzałki dolnej i termoobiegu, 175C na około 40 min. W trakcie pieczenia sprawdzamy miękkość karkówki i decydujemy czy zmniejszyć/zwiększyć grzanie i czas pieczenia.