250g masła jogurtowego, miękkiego, w temp pokojowej
225g cukru trzcinowego
1 mała szczypta soli
1 paczuszka cukru waniliowego lub kilka kropli esencji
4 jajka, w temp. pokojowej
450g mąki
25g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie proszku do pieczenia (około 2 łyżeczek)
150ml chudego mleka
30g ciemnego kakao
masło i mąka do formy
cukier puder do posypania
Masło, cukier, cukier waniliowy i odrobinę soli utrzyj na kremową masę, a następnie, po jednym, dodawaj jajka. Przed dodaniem następnego jajka, zwróć uwagę na to, aby każde jajko dokładnie wmieszało się w masę.
W osobnej misce wymieszaj ze sobą przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Na zmianę z 125ml mleka, ciągle mieszając, powoli dodawaj do masy mieszankę mączną.
Formę na babkę wysmaruj masłem i obsyp lekko mąką. 2/3 masy wlej do formy. Pozostałą masę wymieszaj z kakao i pozostałym mlekiem, po czym wylej na białą masę i (śmiało) zamieszaj widelcem, aby uzyskać marmurkowy efekt (jak widac, ja zamieszalam za slabo). Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 poziomie od dołu i piecz około 55 minut do suchego patyczka (wbity w środek powinien być suchy). Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw około 10 minut w formie, a następnie wyjmij na kratkę do ostudzenia. Posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: EatSmarter 1/2011