8 dużych plastrów chudej szynki
4 jajka
według uznania:
2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
8 kawałków papryki marynowanej
groszek, kukurydza z puszki
lub
kilka łyżek sałatki warzywnej
oraz
żelatyna z przyprawami
Żelatynę rozrabiamy według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do wystygnięcia (ale nie dopuszczamy do jej zgęstnienia!).
Jajka gotujemy na twardo, studzimy.
Ogórki, paprykę kroimy w grube paski.
W plastry szynki zawijamy: połowę jajka, pasek ogórka i papryki, groszek, kukurydzę (według uznania).
lub
Wydrążamy żółtko, które siekamy i dodajemy do sałatki warzywnej. Następnie kładziemy sałatkę w połowę białka jaja i zawijamy w szynkę.
Tak przygotowane "rulony" z szynki, jajek i dodatków układamy na salaterce i zalewamy żelatyną. Odkładamy do lodówki, aby żelatyna stężała.
Możemy posypać potrawę natką, zielonym groszkiem, kukurydzą - do ozdoby.
To idelana przystawka na wszelkie imprezy: urodziny, Sylwestra, ostatki, a u nas jada się ją także na Wielkanoc!
Smacznego!