Karkówka pieczona w warzywach

Składniki

1/ średniej wielkości karkówka
2/ 05, kg marchwi
3/ 4 średniej wielkości cebule
4/ przyprawy wg uznania - Delikat czerwony, Vegeta, warzywko, majeranek itd.
5/ dodatki - żurawina, rodzynki, śliwki suszone lub morele

Sposób przyrządzenia

Karkówkę wcześniej myję i nacieram przyprawami, potem układam w brytfance, następnie okładam ją obranymi warzywami pokrojonymi w słupki. Całość polewam małą ilością wody, posypuję jeszcze przyprawami, przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 1,5 godzinki. W trakcie pieczenia dodaję dodatki w zależności co mam - żurawinki, rodzynki, morele czy suszone śliwki. Jeśli jest taka potrzeba to podlewam wodą by karkóweczka nie przypaliła się i była krucha.

I jak goście już są wykładam całość do naczynia żaroodpornego, stawiam na stół i zapalam świeczuszki pod naczyniem by karkóweczka była cieplutka cały czas i dla miłego nastroju.

Jeśli spróbujecie mojego przepisu życzę SMACZNEGO !!! A powiem WAM w tajemnicy, że - WARTO !!! {#kid}